Elektrisch verwarmen?

Mijn huis wordt elektrisch verwarmd. Heeft deze energiebron nog toekomst?
In de jaren 80 nam de elektrische verwarming in nieuwbouwwoningen een enorme vlucht. De meeste van deze woningen werden toen als eerste zorgvuldig geïsoleerd met vloerisolatie, spouwmuurisolatie en opgevoerde dakisolatie. Het resultaat is dat deze woningen in vele gevallen minder energie verbruiken in vergelijking met gas of olie verwarmde woningen uit deze periode. U kan dus gerust de installatie vervangen door nieuwe energiezuinige elektrische verwarming. Het spreekt vanzelf dat u zelf het verbruik naar uw hand kan zetten door zonnepanelen te plaatsen of door een kachel op hout of pellets in de woning te integreren.
Is het interessant om infrarood stralingspanelen te plaatsen in de plaats van klassieke accumulatoren?
Het rendement en het comfort van infrarood stralingspanelen ligt merkelijk hoger dan dit van gewone convectoren. In de praktijk zal het verbruik van deze toestellen ongeveer in het midden liggen tussen gewone directe verwarming en accumulatie toestellen. Wanneer de woning zeer goed geïsoleerd is of er zijn pv panelen aanwezig of de ruimte dient niet permanent verwarmd te worden of u gebruikt regelmatig een kachel kan het toepassen van infrarood stralingspanelen een voordeel zijn. U bepaalt immers zelf op welk moment van de dag u comfort wenst. Bovendien zijn alle toestellen te programmeren met een klokje waardoor u de opwarming van de kamer optimaal kan concentreren op het daltarief.
Is het logisch om plafondverwarming te installeren? Warmte stijgt toch?
Onze thermitas geleidende vezels stralen de warmte zonder enige convectie naar de vloer en net zoals de zonnewarmte die ook van boven komt wordt de kamer homogeen verwarmt. De temperatuur op vloerniveau is dus hoger dan deze op hoofdhoogte. Terwijl het plafond zelf maar maximaal 28 graden warm wordt. Het systeem zorgt dus voor een uitstekende dekking van de warmteverliezen en wordt vandaag meer en meer toegepast in passiefhuizen en lage energiewoningen en zorgt daarbij voor een maximum ruimtebesparing omdat de muren vrij blijven
Kan ik nog een woning elektrisch verwarmen zonder risico op EPB boetes?
Elektrische verwarming in nieuwbouwwoningen kan probleemloos worden toegepast indien u het jaarverbruik kan compenseren met PV panelen. De conversie coëfficiënt van 2,6 komt dan te vervallen. Uw EPB verslaggever zal u hierover in detail kunnen informeren. Ook als u geen PV collector plaatst kan elektrische verwarming nog steeds geplaatst worden als bijverwarming. Ook in passieve woningen waar zelden centrale verwarming geplaatst wordt is elektrische verwarming de logische oplossing.
Kan ik mijn klassieke accumulatoren vervangen door Ecostones?
Ecostone accumulatoren werken niet op de exclusief nachtteller maar wel op dubbeltarief de benodigde KWh die je nodig hebt om het stookseizoen te ronden liggen gevoelig lager dan bij de klassieke accumulatoren. Toch zal u door het beperkte verbruik op piektarief rekening dienen te houden met een lichte verhoging van het jaarverbruik. Dit kan u compenseren door het plaatsen van PV panelen.
Voelt u zich evenwel comfortabeler met toestellen die volledig werken op het exclusief nachttarief kies dan in dit geval voor de Steastone met een speksteenmantel rond de klassieke dimplexaccumulator.
Werkt een Stéastone speksteen accumulator veel zuiniger dan een gewone Dimplex accumulator?
De Stéastone speksteen mantel verdubbelt het gewicht van het toestel. De opslag van stralingswarmte van de steen gedurende de nachtlading zorgt voor een intensieve stralingswarmte in uw woning. U zal vast en zeker het verassende stralingscomfort op prijs stellen en door de zeer intense stralingswarmte de temperatuur op de kamerthermostaat wat lager instellen, wat tot een bescheiden verlaging van uw gebruik zal leiden.
Wanneer gebruik ik een Radiastone?
De Radiastone is een infrarood stralingspaneel met permanente straling maar geen accumulator zoals de Ecostone of Stéastone. Meestal wordt hij toegepast in ruimtes die onregelmatig verwarmd worden zoals bv. de badkamer. Het toestel blijft na uitschakelen nog ongeveer 45 minuten warm.
Waarom zijn infrarood stralingspanelen zuiniger dan convectoren?
Een convector brengt de lucht in de ruimte in beweging waardoor de warmte zich vanaf het plafond opbouwt naar beneden toe tot aan de vloer. De hoogste temperaturen worden daarbij logischerwijs gemeten aan het plafond terwijl onze thermometer deze van ons lichaam zich noodzakelijk bij de boeten bevindt. Bovendien duurt het een hele tijd alvorens de warmte zich tussen vloer en plafond opgebouwd heeft. Bij een infrarood stralingspaneel wordt de warmte als het ware vanuit het toestel in de ruimte geprojecteerd. Wij nemen deze warmte direct met ons lichaam op waardoor de winst van de infrarood stralingspanelen als volgt kan samengevat worden:
1) Snellere opwarming van de ruimte
2) Vrijwel gelijke temperatuur tussen vloer en plafond
3) Twee graden Celsius lager stoken door een lagere huiverdrempel - u neemt de warmte rechtstreeks met uw lichaam op.
4) Over het algemeen wordt tot 30% lager vermogen opgesteld in vergelijking met klassieke convectoren.
Is elektrisch verwarmen nu duurder dan verwarmen met gas of olie?
Elektrisch verwarmen betekent dat een aantal componenten die bij klassieke centrale verwarming onderhoud nodig hebben en periodiek dienen te worden vervangen niet aanwezig zijn. Er is geen ketel, geen brander, geen circulatie pomp die elektriciteit verbruikt en ook geen periodiek onderhoud. Er is ook geen stookplaats nodig en geen schouw. Het ontbreken van deze zaken zorgt voor een jaarlijkse besparing die in veel gevallen de hogere energieprijs al voor een deel compenseert. Ongeveer 15% van alle woningen in België worden elektrisch verwarmd en de meeste van deze gebruikers zijn zeer tevreden over energieverbruik en comfort in de woning. Vooral het grotendeels onderhoudsvrije karakter van de installatie gekoppeld aan het voordeel van kamer per kamer te kunnen verwarmen komen steeds terug als de belangrijkste voordelen.
Daar komt nu natuurlijk nog bij dat veel mensen hun verbruik gedeeltelijk dekken door een combinatie van PV panelen en/of biomassa lees => hout of pellets.
Elektriciteit?
Elektriciteit zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden. De CO2 problematiek, het steeds groter aandeel van de groene stroomproductie en de niet meer te stuiten opmars van elektrische voertuigen en warmtepompen zullen samen met de te verdere afname van de warmteverliezen lijden tot een "boom" van woningen waarbij elektriciteit de enige energie is die binnenkomt - los van biomassa oplossingen. Kiezen voor elektriciteit betekent in deze optiek, kiezen voor de toekomst omdat gas en olie ooit zullen opgeraken. Niet volgend jaar, niet binnen tien jaar maar wel in de niet zoverre toekomst.