Veelgestelde Vragen
Home Veelgestelde Vragen
Veelgestelde Vragen
Waarom zou u voor ons kiezen?
Energiek brengt verschillende disciplines samen onder 1 dak.
Wenst u een beroep te doen op ons voor het verwarmen van een kleine badkamer of een volledige woning, wij zorgen voor meer comfort en minder verbruik en hebben producten in ons gamma waar u zelf nog niet aan gedacht hebt!
Mogen wij elektrische verwarming, kachels of zonnepanelen voor u monteren en heeft u nog andere problemen op te lossen aan uw zekeringkast, schouw of dak, dan hebben wij de juiste vakmannen beschikbaar om deze werken uit te voeren.
Wij zorgen er voor dat de werken perfect aan sluiten om de overlast voor u zoveel mogelijk te beperken.
Mijn huis is uitgerust met integraal elektrisch comfort, welke mogelijkheden heb ik om te vergroenen
De grote doorbraak voor elektrische verwarming dateert al van de begin jaren 80
Elektriciteitsproducenten boden gratis aansluitingen aan en legden tegelijk de focus op isoleren van vloeren en spouwmuren.
Deze campagne was een groot succes, op een zeker moment was 46% van alle nieuwbouwwoningen uitgerust met integraal elektrisch comfort.
Deze woningen waren daardoor isolatie technisch hun tijd vooruit, ze lenen zich uitstekend voor de ombouw naar (lucht-lucht) warmte pomp, WP boiler en infraroodstraling ondersteund met PV panelen.
Hoe haal ik het meeste rendement uit een investering in PV gekoppeld aan batterijopslag en een digitale meter?
Vrijwel iedereen is er van overtuigd dat de terugverdientijd van zonnepanelen interessant blijft, ook met de digitale meter.
De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt sterk af van een aantal gekoppelde extra’s zoals het overschakelen naar dynamisch tarief (nog niet bij alle energieleveranciers beschikbaar en enkel mogelijk in combinatie met een digitale meter) en uw installatie actief te monitoren (zie Jabba) zodat u uw zelfverbruik kan optimaliseren. Door combinatie met een digitale meter kan u pieken afvlakken om zo weinig mogelijk impact te ervaren van het capaciteitstarief.
Mijn huis wordt verwarmd met accumulatoren of accumulatie vloerverwarming via een excl. nachtteller. Hoe kan ik in voor- en naseizoen mijn zonnestroom optimaal benutten.
Ook als u niet alle warmteverliezen wil dekken met een lucht-lucht warmtepomp kan zelfs een ondersteunend vermogen met een multi split zorgen voor een sterke daling van het verbruik op een exclusief nachtteller.
Het kleine compressor vermogen van de warmtepomp kan zelfs met een beperkte zonnestroomopbrengst veelal worden gedekt.
Een home batterij staat toe om ook ’s avonds nog te verwarmen met de zon.
Ik heb een rijwoning die uitgerust is met gaskachels die de verbrandingslucht gebruiken die in de ruimte aanwezig is. Ik ga deze woning verhuren maar dat kan enkel als de “oude” gaskachels vervangen worden door toestellen met gesloten verbranding. Wat zijn de mogelijkheden.
Het is in oudere rijwoningen vrijwel onmogelijk om nieuwe gaskachels reglementair te plaatsen met gesloten verbranding.
Open verbranding is enkel toegestaan mits een boring door de buitengevel voor verse lucht name
Voor ruimtes die niet continu verwarmd worden is een infraroodstralingspaneel een verstandige keuze, voor de leefruimte kan een lucht/lucht warmtepomp worden overwogen, al dan niet met een ondersteuning van het comfort in volle winter met een infraroodpaneel.
Wij komen graag naar u toe om een oplossing uit te werken.
Is (infrarood) stralingswarmte een volwaardige oplossing als hoofverwarming?
Infrarood stralingswarmte presteert altijd beter dan convectie en wordt door uzelf als prettiger ervaren omdat de warmte door het lichaam wordt opgenomen.
Sneller een comfortgevoel, dezelfde temperatuur aan vloer en plafond en kunnen verwarmen op ca 2°C lagere kamertemperatuur maken het verschil dat kan oplopen tot 30% in vergelijking met de klassieke convectoren.
Voordeel is dat er niet alleen met stralingspanelen kan worden gewerkt maar ook met volledig ingebouwde systemen zoals spiegelradiatoren (Pure-Look), onzichtbare plafondverwarming (Thermitas) of verwarmde muren (Ecowall)
Let op : het volstaat niet om hier en daar een paneeltje aan het plafond te hangen, de op te stellen vermogens moeten wel degelijk juist bepaald worden om het gewenste resultaat ook bij -10°C te behalen.
Kan stoken op biomassa (hout en pellets) een bijdrage leveren bij het vergroenen van onze woning
Stoken met hout en/of pellets is de eenvoudigste manier om je huis te vergroenen als je graag met biomassa bezig bent.
Alle technieken staan op punt: van pellet kachels (ook op CV) gekoppeld aan Wi-Fi modules, accumulerende houtkachels die met een stookcyclus ’s avonds een volledige dag overbruggen tot bi-energetische kachels die zowel op hout als op pellets kunnen branden.
Al onze kachels hebben tertiaire verbranding, kijk bij onze accumulerende kachels Altech en Tulikivi voor maximale autonomie met minimaal verbruik.
Onthoud dat één blok hout van 2 kg ca dezelfde energie-inhoud heeft als één m³ gas of 1 liter stookolie
Ik wil mijn woning zo CO2 neutraal mogelijk verwarmen: welke zijn de opties?
Persoonlijk zijn wij sterke voorstander van elkaar gedeeltelijk overlappende technieken.
- Een zo centraal mogelijk in de leefruimte opgestelde, kachel dekt een groot deel van de warmteverliezen in de primaire ruimtes (woonkamer en keuken)
- Warmtepompen (lucht/lucht) zorgen voor een goed klimaat in de slaapkamers en ondersteunen de kachel bij afwezigheid of verwarmen de ruimte in het tussenseizoen.
- Infrarood oplossingen verwarmen de badkamer en de ruimtes die sporadisch verwarmd worden
- Sanitair warm water wordt geproduceerd met een WP boiler die onder het premiestelsel valt.
- Een PV collector al dan niet met batterij optimaliseert de zonnestroomproductie.
- Een zorgvuldig uitgevoerde isolatie beperkt de opgestelde vermogens.
- Wi-Fi modules maken afstandsbediening mogelijk.
Airco’s en warmtepompen, wat is het verschil
Warmtepompen halen gratis energie uit water, grond of buitenlucht in functie van het gekozen systeem.
- Een water/water warmtepomp haalt warmte uit grondwater en gebruikt deze warmte om water te verwarmen voor verwarming in huis.
- Een lucht/water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze warmte om water te verwarmen, dat dan door radiatoren, vloerverwarming of een warmwaterboiler stroomt.
- Een grond/water warmtepomp onttrekt energie aan de grond via een horizontaal of verticaal ingegraven warmtenet op 150 a 180 cm diepte
- Een lucht/lucht warmtepomp is een volwaardige klimaatregeling die kan koelen (als airco) in de zomer en in de winter kan verwarmen. Een buitengroep brengt, in de zomer de warmte en in de winter de kilte naar buiten.
Zijn onze verwarmingsproducten veilig?
Infrarood stralingspanelen werken op lage temperatuur en zijn gewoon aanraak baar.
U kan uw huisdier dus terugvinden op de Ecostone, maar ook met uw voeten tegen een Superser uw krant lezen of met de rug tegen een Ecowall in speksteen of een pure Look spiegelradiatoren in de badkamer staan.
Alle producten zijn eveneens geschikt voor vochtige ruimtes en kunnen zelfs binnen de zone van 60 cm rond bad of douche worden opgesteld.
Heb ik recht op een premie?
Wie in een energiezuinige woning investeert, kan financiële steun ontvangen. Ontdek welke premies u kan aanvragen via mijn verbouwpremie
https://www.vlaanderen.be/premies-voor-renovatie/mijn-verbouwpremie
Hoelang bedraagt de garantie op de verschillende toestellen
Stralingspanelen : 3 jaar waarborg
Samsung airco: 5 jaar op onderdelen, 2 jaar op arbeid
Thermor warmtepompboiler: 5 jaar op boiler, 2 jaar op warmtepomp
PV-panelen = 25 jaar op 87% van het nominale vermogen, 10 jaar op de omvormer
Thuisbatterij Alpha-ESS: 10 jaar omnium
Tulikivi: 5 jaar op TP steentjes, 2 jaar algemeen
Altech: 5 jaar
Kachels: 2 jaar